Pressemeddelelse – Friskole vækker lokal modstandsgruppe til live

Skrevet i: Beskeder, Udvalgte

IMG_7003I år er det 75 år siden siden Danmark blev besat under Anden Verdenskrig. Dette jubilæum bliver på Margrethe Reedtz Skolen i Ryde markeret med et selvskrevet teaterstykke, til minde om den lokale modstandsgruppe fra Ryde og omegn kaldet Rydhavegruppen.

Eleverne har været med hele vejen

Når Teaterstykket om Rydhavegruppen har verdenspremiere nu på fredag, kan familier og venner se et teaterstykke deres børn har fulgt hele vejen fra idé til færdig forestilling. En af skolens forældre, som kender historien om modstandsgruppen rigtig godt, har sat eleverne grundigt ind i sagen hvorudfra eleverne selv har bestemt hvilke dele af historien, der skulle blive til et teaterstykke. I udviklingen af stykket er flere lokale borgere, med relation til modstandsgruppen, blevet interviewet om deres oplevelser under Anden Verdenskrig. Formålet har været at få et så realistisk billede af historien som muligt. Samtidig har Anden Verdenskrig været et af emnerne i elevernes historieundervisning på skolen. Gruppens ældste elever har tilmed besøgt modstandsgruppens “Våbenhule” i Rydhaveskoven, set de nedkastningstønder som i dag kan findes på Rydhave Slot og selv prøvet at skrive flyveblade, artikler til illegale aviser og lave radio-udsendelser inspireret af BBC-Londons særmeldinger.

Historie gør os klogere på hvem vi er

For skoleleder Morten Mosgaard er idéen med projektet ikke kun at eleverne lærer om anden verdenskrig eller prøver at spille teater. Idéen er at børnene oplever hvordan den levende fortælling, kan gøre historie spændende og vedkommende for os: “Jeg tror nogen gange vi glemmer hvor vi kommer fra og hvorfor vi er blevet det folk vi er. Vi har så travlt med nutiden, med vores arbejde, vores hus, lønforhøjelse, vores venner, vores forening, vores fjernsyn, vores sociale medier og så videre, at vi helt glemmer, at det vi er blevet til, er et resultat af alt det der er gået forud. Derfor er det så utrolig vigtigt at eleverne får et godt forhold til historie som fag” udtaler skolelederen og fortsætter: “Vi kan lære så utrolig meget af vores egen historie. For eksempel fortæller historien om Rydhavegruppen rigtig meget om mod og om at ofre sig for sine børns fremtid. Det er svært for os i dag at forstå, hvordan det var at leve i Danmark dengang, men ved hjælp af teater, kan vi komme bare en lille smule tættere på.”

Det er andet år i træk Margrethe Reedtz Skolen skriver deres eget teaterstykker med splinter nye sange til. Sidste år handlede stykket om den tidligere lokale godsejer Magrethe Reedtz, som friskolen i Ryde er opkaldt efter. Hvad skolen finder på til næste år vides ikke endnu, men skoleleder Morten Mosgaard lover at der igen vil blive taget afsæt i lokalhistorien.

Klik her for at høre sangene fra teaterstykket